Anda berada di bahagian: Utama Maahad Pelbagai Kaedah Hafazan

tahfizkiblah.com.my


Maahad Tahfiz Kiblah - Original

Sila Login Untuk Menggunakan Sistem

MAKLUMAN

1) Dapatkan Berita, Informasi Terkini dan Koleksi Gambar di Facebook Rasmi Maahad Tahfiz Kiblah (KLIK DI SINI)

2) Sebarang permohonan cuti pelajar perlulah mengemukakan surat seminggu awal / 3 hari sebelum untuk diproses. emailkan surat cuti ke cuti@tahfizkiblah.com.my dan hubungi pihak maahad untuk pengesahan. Sebarang kelewatan akan menyebabkan permohonan cuti pelajar ditolak / tidak diluluskan. Kecuali atas sebab-sebab kecemasan sahaja.

Kaedah Hafazan

E-mail Cetak PDF

Penekanan kepada KAEDAH 3T KIBLAH (Kaedah yang berorientasikan pengukuhan hafazan (TAHFIZ), pemantapan TAJWID secara TALAQQI dalam setiap Hafazan. TAJWID / TARTIL dan TALAQQI adalah kaedah dasar dalam pengajian Al-Quran (Sama ada secara hafazan atau tanpa hafazan.

Pengukuhan hafazan dibuat melalui aktiviti-aktiviti penambahan dan penjagaan mengikut TAHAP-TAHAP yang telah ditetapkan dengan memberi penekanan kepada kaedah-kaedah berikut :

TAHAP SATU (HAFAZAN)

(Dikhususkan kepada pelajar yang telah mahir membaca Al-Quran tanpa bantuan guru).

1. Kaedah TALAQQI bersama Guru (MUSHAFAHAH-Sebelum Mengahafaz)

2. Kaedah HAFAZAN ( Selepas Maghrib dan Isyak)

3. Kaedah TASMI' (Memperdengarkan Hafazan bersama Guru)

4. Kaedah MURAJAAH (Mengulang hafazan yang telah dihafaz bersama Guru)

5. UJIAN PENILAIAN

 

TAHAP DUA (NAZIROH)

(Dikhususkan kepada pelajar yang baru atau yang tidak pandai membaca Al-Quran dan perlu mendapat bimbingan dari guru)

1. Kaedah Bacaan IQRA'

2. Kaedah Bacaan Al-Quran secara Tartil (Bantuan dari Guru)

 

JUmlah Pengunjung Terkini

Semenjak 1 November 2011
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini203
mod_vvisit_counterSemalam198
mod_vvisit_counterMinggu Ini782
mod_vvisit_counterMinggu Lepas1359
mod_vvisit_counterBulan ini3763
mod_vvisit_counterBulan Lepas5563
mod_vvisit_counterKeseluruhan235058

IP ADRESS ANDA 54.235.29.110
Tarikh Hari ini: 21 Okt, 2014

Masa Sekarang & Tarikh Hari Ini

Dapatkan Koleksi Gambar di

Tinggalkan Coretan Kunjungan Anda Di Sini

Latest Message: 11 months, 4 weeks ago
  • Maahad Tahfi : Assalamualaikum... Pihak Pengurusan memohon maaf di atas keterlewatan mengupdate Website ini disebabkan oleh masalah server. Kini web telah diupdate dan dikemaskini. Selamat Melayari
  • Maahad Tahfi : Assalamu'alaikum... Ibubapa / Penjaga boleh melihat peta terbaru MTK di Jenderam dengan klik link berikut : «link» (FB MTK)
  • Maahad Tahfi : to Aisyah : Sla datang untuk sesi temuduga pada waktu pejanbat.
  • siti aishah : Bagaimanakah caranya jika Saya ingin mendaftarkan anak perempuan Saya di maahad tahfi untuk sessi 2013.apakah kelayakan yg perlu ada.
  • SA'ADON ZUBI : Assalamualaikum w.k.t . Terima kasih kerana terima saya sebagai sahabat MKT.
  • Muhammad Naz : Assalamualaikum. Sila confirmkan kehadiran Perkhemhan Ibadah & Al - Quran sebelum hari khamis 15 Nov 2012. Hubungi U. Nazim 0173762425
  • Maahad Tahfi : Wa'alaikumussalam... Mohon untuk emailkan kepada kami sebarang maklumat yang diperlukan supaya pihak kami dapat membantu. Terima Kasih email kami «email»
  • guest_5772 : Assalamualaikum, saya sedang menyiapkan tugasan universiti berkaitan tentang kaedah dan teknik pembelajaran institusi hafazan alquran, saya tertarik untuk mengkaji maahad tahfiz ini, bolehkah saya mengetahui sejarah penubuhan maahad ini?
  • Maahad Tahfi : Assalamu'alaikum... Terdapat ibubapa / penjaga masih gagal menghantar anak - anak ke sekolah pada tarikh dan masa yang ditetapkan setelah tamat Cuti Pertengahan Tahun tanpa memberikan / menge - melkan surat tunjuk sebab atau menghubungi pihak sekolah. Sila maklumkan sekiranya tidak dapat menghantar anak awal dengan kadar yang segera. Tindakan yang sewajarnya akan diambil sekiranya gagal berbuat demikian.
  • Maahad Tahfi : Insyaallah Jika tiada halangan, 31 Mei ibubapa / penjaga dibenarkan untuk membawa anak - anak pulang dan menghantar semula pada 5 Jun. Sebarang Perubahan akan dimaklumkan kemudian.
  • masita : Assalam. Boleh saya tahu bila tarikh yang sebenar pelajar Maahad Tahfiz Kiblah dibenarkan pulang untuk cuti pertengahan tahun dan bila balik semula ke asrama?
  • Maahad Tahfi : Assalamu'alaikum... Pihak MTk memohon daripada semua tetamu, untuk menonggalakan komen yang berguna. Sebarang komen yang berbentuk penghinaan atau yang berbentuk untuk menjatuhkan Maahad Tahfiz Kiblah, akan dibuang. Harap maklum. Sekian
  • Maahad Tahfi : Gambar Perkhemahan akan di upload dalam FB MTK dalam tempoh yang terdekat. Kami akan memaklumkan di web ini sekiranya gamba2 telah di upload.
  • siti : salam .., xde ke ole2 dari karak buka FB gambar sama je..
  • siti : xde ke ole2 dari karak utk tetepan penjaga, buka FB gambar yg sama je,, sekurang2nye adalah 2.3 keping gambar aktiviti pelajar smasa disana, boleh lah penjaga yg tonton tahu apa anak diaorang buat kat sana.. betul x?
  • Maahad Tahfi : Insyaallah hari ini para pelajar akan kembali ke Maahad selepas 3 ari berada di Hutan Lipur Lentang, Karak, Pahang. Dijangka sampai ke Maahad selepas Asar. Doakan perjalanan mereka selamat sampai & dijauhkan dari segala bentuk bencana...
  • Maahad Tahfi : to siti : Insyaallah... Mudah2an doa dan harapan dari semua y mnegharapkan agar perkhemahan ini berjalan dengan sebaiknya, diterima Allah... Mudah2an para pelajar akn pulang dengan penuh keceriaan
  • siti : tahniah kepada pihak maahad kerana berjaya mengadakan perkhemahan, sekurang2nya hilanglah sementara tekanan pelajar, harap2 adalah album yg menarik kali ini.
  • Maahad Tahfi : Sebarang permasalahan, sila rujuk terus ke Maahad Tahfiz Kiblah untuk sebarang penjelasan. Insyaallah pihak kami akan membantu
  • guest_4608 : n cth : semasa pedaftaran minta size xl tetapi bila dpt saiz ss, minta penjelasan
  • guest_4608 : knp size baju tidak sama seperti semasa pendaftara
  • Maahad Tahfi : To liza: Mohon hubungi pihak Maahad untu lebih lanjut
  • liza : knp sampin pelajar baru masih blm dpt sampai skrg?
  • guest_7941 : knp sampin utk pelajar baru masih belum dpt samapi skrg?
  • Terangbulan : terima kasih atas maklum balas
  • Maahad Tahfi : to terang bulan : mohon untuk hubungi pihak sekolah terus berkaitan keselamatan asrama. Untuk galeri gambar, pihak maahad memohon maaf kerana tidak dapat link kan terus ke web. tujuan kami link ke Facebook, kami ingin mengajak semua pengunjung untuk serta kami. dan memudahkan kami untuk mengetahui setiap pelawat yang datang.
  • terangbulan : mohoh adakan gelari gambar dlm website ni
  • terangbulan : salam..sy cuma nak bagi tahu tentang asramah perempuan..ciri keselamatan amat penting untuk dititik beratkan.contohnya pintu kedua perlu di buat untuk keselamatan pelajar2...tk
  • Maahad Tahfi : To azamabdal : Terima Kasih di atas kprihatinan pihak tuan. SPS Maahad Tahfiz Kiblah masih lagi dalam proses dikemaskini & mengalami sedikit masalah untuk login. Sekiranya, SPS sudah kembali seperti sebelumnya, Kami akan memaklumkan kepada semua penjaga melalui website ini. Harap Maaf!!!
  • azamabdal : askm. mohon pihak webmaster dan pentadbir MTK dapat kemaskini maklumat penjaga dalam E Waris agar dapat menggunakannya. Saya dah taip no. IC tapi x de dalam sistem.tq
  • Maahad Tahfi : To Islam : Maahad Tahfiz Kiblah
  • islam : nama penuh maahad ni apa ya?
  • Maahad Tahfi : Kini anda boleh melayari Album Maahad Tahfiz Kiblah yang telah dimuatkan di dalam Fan Page Facebook MTK. Diharapkan ibu bapa / penjaga dapat sebarkannnya pada sesape sahaja. Mudah2an ianya akan menjadi lebih mudah
  • Maahad Tahfi : Terima Kasih diatas kprihatinan anda. Album yang berada di website ini hanyalah bersifat sementara sahaja. Dan akan di link kn ke pautan yang sesuai apbila sistem kami telah berjalan dengan sebaiknya. Yang anda lihat sekarang ini, hanyalah dalam tempoh percubaan.
  • aly : nak komen sikit pasal album,, carilah posisi yg menarik ,, xjelas, xsepenuh,xsepontan,, yg jelas sekali benar xmenarik. maaflah ye ,,
  • siti : di harap ustaz2 maahad sudah memulakan pembelajaran, setelah asrama siap,,, ralat jugak bila dapat tahu pelajaran belum bermula,, sebelum tahun baru cina, sedangkan sudah 2 minggu pelajar lama berada di asrama, bila saya pantau, rupa2nya xde tempat nak belajar.. beharap sangat2 maahad x hampakan penjaga dalam mendidik anak2 kami.
  • Maahad Tahfi : Segala kutukan & kritikan yang membina, harapnya dapatlah dimaklumkan terus ke Pihak Maahad, siapa tau dengan kritikan anda itu akan membantu MTK terus maju. Tidak perlulah kita berdiam diri dengan menyatakan ketidak puas hati di sini. Sama2 bangkit, dan bantu MTK. Bantu anak - anak kita, bantu agama kita.
  • Maahad Tahfi : To shah : Terima Kasih di atas kprihatinan anda. Doa dari semua pihak amatlah diperlukan bagi membantu MTK melangkah ke arah kemajuan di tahun 2012 ini.
  • shah : Asrama kian MANTOP, semoga pelajar lebih brsemangat.
  • shah : Syukran dah updatekan no akaun BankIslam utk bayaran yuran. TAHNIAH krn bertukar bank.
  • Maahad Tahfi : Terima kasih atas segala cadangan yang diberi dan kami mengalu - alukan apa jua cadangan, teguran, dsb.. kami akan memperbaiki segala kekurangan dari masa ke semasa.. InsyaAllah..
  • azamabdal : Cadangan ana juga masukkan tajuk berkenaan Pengurusan Diri - khasnya sebagai pelajar huffaz dari segi kebersihan, disiplin, akhlak dan adab - adab seorang ahli Quran dsb yang sesuai dalam KEM KEPIMPINAN spt tercatat dalam Taqwim MTK 2012 yang bertarikh 4 Feb 2012.tq
  • azamabdal : Perkara itu : - 1.Kebersihan asrama 2.Kebersihan Tandas dan pembaikan kemudahannya 3.Kebersihan bilik air 4.Kebersihan persekitaran asrama dan tempat belajar 5.Disiplin pelajar agar patuh kepada peraturan.
  • azamabdal : askm. ada beberapa yang pihak MTK perlu beri perhatian dan tindakan segera untuk kebaikan semua.
  • Maahad Tahfi : To azamabdal: Tima kasih di atas cadangan yang diberikan. Insyaallah pihak kami akan mempertimbangkannya.
  • azamabdal : askm. Ana mencadangkan pihak MTK mengadakan satu sesi pertempuan dengan ibubapa penjaga pelajar pada hari yang sesuai. Khasnya cuti minggu - ahad. Tujuannya pihak MTK dapat jelaskan kurikulum dan kaedah hafazan dan kaedah yg digunapaki di MTK dsb berkaitan. Mngkin ibubapa boleh bertanya apa jua ketidakfahaman dan memberi idea atau cadangan membina. Ia penting agar antara ketiga2 individu iaitu 1.ibu bapa / penjaga 2.Tenaga pengajar @ MTK dan 3.pelajar penghafaz saling bekerjasama untuk mencapai
  • Maahad Tahfi : Insyaallah E - WARIS akan dikemaskini selepas cuti tahun baru cina
  • azamabdal : ask.Mohon pihak MTK dapat kemaskini maklumat ibubapa / penjaga pelajar dalam E - WARIS terutama bagi pelajar ambilan 2012.tq
  • azamabdal : Askm. Tahniah atas "upload" jadual harian MTK. Bagi mengatasi ibu bapa / penjaga yang x sempat melayari website. Ana cadangkan apa jua perkara berkaitan MTK spt cuti balik kampung, bila boleh ambil anak, mohon sumbangan dsb, pihak MTK boleh sms dengan menggunakan "sms blastik" kepada semua hp ibu bapa penjaga. tq.
  • Maahad Tahfi : Tarikh mengambil anak untuk cuti Hari Raya Cina adalah seperti yang tertulis di website & Takwim Maahad. Diharapkan ibu bapa / penjaga dapat mengambil anak seperti tarikh & masa yang telah ditetapkan
  • siti : diharap pihak maahad britahu penjaga dengan segera..pemudahkan urusan penjaga yg jauh sperti sy.. harap perihatin
  • Maahad Tahfi : Pihak Maahad akan maklumkan pada penjaga tarikh sebenarnya Cuti raya cina secepat mungkin
  • Maahad Tahfi : to siti : Cuti raya cina yang dipaparkan di Website berdasarkan pada takwim Maahad. Untuk sebarang perubahan pihak Maahad akan maklumkan pada ibu bapa / penjaga. atau hubungi Maahad untuk lebih lanjut. Terima kasih.
  • siti : sebenarnya bila pelajar mtk boleh balik.... saya tanye u. aiman .... katanye sabtu,, pasal ada program ari sabtu ,, yg mana btul ni,,,,?
  • Maahad Tahfi : pihak kami dalam proses mengemaskini semua sistem & pengurusan agar ianya lebih sistematik. Insyallah jadual harian akan di "upload" dalam tempoh yang terdekat. Terima kasih diatas cadangan & sokongan dari semua pihak
  • azamabdal : Mohon juga pihak Mahaad Tahfiz Kiblah dapat "upload"kan jadual harian pelajar untuk rujukan semua pihak. Syukran.
  • azamabdal : Askm. Terima kasih dan tahniah kerana pihak pengurusan Mahaad Tahfiz Kiblah telah berjaya menyiapkan Taqwim 2012. Mudah - mudahan ia banyak membantu semua pihak. Khasnya para ibubapa/ penjaga dan pelajar.
  • Maahad Tahfi : Masalah air akan selesai dalam tempoh yang terdekat sehingga pihak kontraktor yang dilantik menyiapkan tangki air tambahan. Kesabaran dari semua pihak khususnya para pelajar, amatlah kami hargai.
  • Maahad Tahfi : Insyaallah... Pihak Maahad sedang berusaha untuk memperbaiki. Segala Kesulitan, Harap Maaf...
  • guest_5104 : harap pihak maahad dpt beri prhatian pada masalah air di sana.
  • Maahad Tahfi : To azamabdal & Ibu bapa / Penjaga : Takwim 2012 telah pun siap. Tetapi memerlukan masa untuk dikemasini supaya program - program yang berkaitan dengan Sekolah Kiblah dapat dimuatkan juga dalam Takwim MTK. Insyaallah Takwim akan di "upload" dalam tempoh yang terdekat. Kesabaran yang diberikan amatlah kami hargai
  • azamabdal : askm. mohon pihak Mahaad Kiblah dapat "upload" kan taqwim 2012 dalam web ini untuk rujukan para ibu/bapa/penjaga sekiranya dah ada. terima kasih.
  • Maahad Tahfi : Download Peta Lokasi Maahad Tahfiz Kiblah di «link»
  • siti : mcmana pendaftaran ari ni,, capai sasaran x? semoga maahad dapat perbaiki mutu pembelajaran supaya semua pelajar setaraf.ke arah generasi Al - Quran.
  • nizar : doa saja x cukup tanpa usaha.. diharap jangan indah khabar dari rupa... kesian emak bapak budak2 tu perabih ribu2, apapun xdaa,,,,,,,,,,,,,,,,
  • Maahad Tahfi : To nazir : Doa dari semua pihak amatlah diperlukan
  • nazir : tahfiz kiblah ni ok ke? jangan tgadai masa depan budak2 sudah.... bebaloike bjawap didunia dan akhirat .....
  • Maahad Tahfi : Insyaallah... Kprihatinan dari semua pihak, membantu kami & semua mencapai sesuatu yang diimpikan dalam membantu Maahad Tahfiz Kiblah
  • siti : Sebagai penjaga,yang terbaik sentiasa di hadapan,doa sentiasa di susuli,diiringi dengan nasihat.Bila diamati seperti maahad mencari yang terbaik untuk menaikkan nama sekolah dan yang lemah terlepas pandang.amat dikesali.semoga kpmen ini membena maahad menuju ke arah generasi Al - quran.
  • Maahad Tahfi : To Siti : Doa dari semua pihak amatlah kami harapkan. kami sentiasa mencuba untuk membantu anak - anak didik kami ke arah yang lebih cemerlang
  • siti : komen utk tahun 2012, teruskan hasrat maahad mencapai 150 org penghafaz al - quran.. tapi mantapkan dulu pelajar yg ada skarang,jika dilihat, maahad terlepas pandang pada pelajar yg lemah.. selamat maju jaya kearah generasi al - quran
  • siti : komen utk tahun 2012, teruskan hasrat maahad mencapai 150 org penghafaz al - quran.. tapi mantapkan dulu pelajar yg ada skarang,jika dilihat, maahad terlepas pandang pada pelajar yg lemah.. selamat maju jaya kearah generasi al - quran
  • Maahad Tahfi : To Masita : Sila Hubungi Pihak Maahad Tahfiz Kiblah untuk Maklumat Lanjut.
  • masita : akaun bayaran maahad sama ke dgn akaun number sekolah kiblah, harap segera.
  • Maahad Tahfi : Insyaallah 1 Januari 2012 Jam 8.00pg. Maklumat Lanjut, Hubungi 010 - 8958159
  • azamabdal : Askm. Saya nak tahu tarikh pendaftaran pelajar baru yang sebenar. Mohon segera.
  • Maahad Tahfi : To masita : Puan Boleh menghubungi pihak maahad untuk melaporkan hal ini. Supaya kami dapat mengambil tindakan yang sewajarnya
  • masita : ada pelajar lelaki yg mgambil & zoom gambar pelajar wanita secara sembunyi2 sewaktu majlis anugerah kecemerlangan, perkara sebegini tak sepatutnya berlaku pada pelajar2 tahfiz, harap pihak kiblah dpt beri perhatian.
  • Maahad Tahfi : Sila Rujuk semula perubahan tentatif Kem Smart Al - Quran & Fardhu Ain. Kerana terdapat sedikit perubahan pada tarikh 17 Dis 2011
  • admin : Pihak Maahad Tahfiz Kiblah Telah pun memaparkan Senarai Pelajar Lepasan SPM Sekolah / Maahad Tahfiz Kiblah yang telah berjaya menamatkan 30 Juzuk sila rujuk di «link» atau di «link» - Bekas - Pelajar - Yakin - Lepasan - Spm - Kiblah - 19972008 tima kasih.
  • azamabdal : Cadangan : Mohon pihak admin website mahaad tahfiz kiblah dapat memaparkan bekas - bekas pelajar yang lalu dan tamat semenjak 1997 hingga terkini hafazan mereka sama ada telah berkerjaya atau masih belajar sebagai motivasi pelajar yang masih menuntut di MTK dan penanda aras kejayaan MTK.
  • admin : Fasilitator & Penyelia Kem Smart Al - Quran 16 - 24 Dis 2011 diperlukan segera. (Lelaki & Perempuan) Alumnai Sekolah / Maahad Tahfiz Kiblah diutamakan. Elaun diberikan, Makan & Minum Percuma, Tempat Tinggal Disediakan. Berminat??? Sila Tinggalakan Nama Penuh & No Phone anda di sini. Kami Akan hubungi anda. Tolong Sebar - sebarkan.
  • admin : Tima kasih azamabdal. Insyaallah kami sentiasa memantau perkembangan hafazan anak - anak & sentiasa mengambil kira mengenai tahap kualiti serta mutu perkembangan laman web ini agar dapat dilayari oleh semua dengan mudah serta penuh dengan informasi & bahan bacaan.
  • azamabdal : Tahniah pihak pengurusan mahaad tahfiz kiblah kerana ada website sendiri. Harap dapat sentiasa di "update" berkenaan maklumat - maklumat yang perlu diketahui oleh ibubapa atau waris pelajar. Terus tingkatkan sistemnya dan tingkatkan sistem hafazan mengikut modul mahaad tahfiz kiblah agar hafazan pelajar - pelajar semakin mantap, insyaalah.
  • Maahad Tahfi : Nantikan kemunculan Artikel Hari Asyura pada 8 Muharam 1433H (4 Dis 2011)
  • admin : Sistem Pengurusan Sekolah Kini boleh digunakan di Laman web ini juga. Klik E - Waris, Sistem Pengurusan Sekolah (Online)
  • admin : To Masita: Puan boleh Terus klik pada link «link» untuk melihat Perkembangan hafazan anak Puan / Melihat Megenai Disiplin dsb. E - Waris tlh mula digunakan pada awal November y Lalu. Semuanya bergantung pada kemaskini yang dapat kami lakukan. hubungi pihak sekolah untu lebih lanjut.
  • masita : Bagaimana saya mahu tahu perkembangan hafazan anak saya? Bila e - Waris boleh di akses oleh ibubapa?
  • [admin] : terima kasih
  • [admin] : untuk menggunakan chat box ini, masukkan nama anda, url / Email, taipkan msg anda, & tekan butang Enter
  • [admin] : Kami menghargai setiap Komen yang anda berikan
  • [admin] : Selamat Melayari Laman Web Rasmi Maahad Tahfiz Kiblah. Sebarang Komen / Pertanyaan, tinggalkan di sini / emailkan ke «email»
  • Risp : Welcome to the shoutbox

Only registered users are allowed to post